Narozdíl od Microsoftu nabízí komunita okolo Linuxu jednoduchý způsob, jak si operační systém ve znamení tučňáka vyzkoušet. Co je k tomu potřeba? CD s Live distribucí Linuxu, počítač s CD-ROM mechanikou a trocha vůle vstřebávat nové vědomosti. Výběr distribuce Slax není náhodný, máme pro to několik dobrých důvodů.

Především jde o hojně využívanou distribuci, podle ankety serveru ABCLinuxu má u nás větší počet příznivců už jen Ubuntu. Základní balíček Slaxu se vejde i na malé 8cm CD, čímž se stává dobře přenosným. Velikost cca 190MB si navíc stáhnete určitě rychle, a tak i netrpěliví jedinci mají šanci na úspěch. Posledním pádným důvodem je potom možnost provozovat systém jen z operační paměti RAM, čímž odpadá nutnost čekat na dlouhé načítání z CD při každém kliknutí do nabídky.

Kde stáhnout, jak stáhnout?

Nejlepší je začít na adrese www.slax.org alias domácím portálu distribuce Slax. Tam si stáhněte obraz CD v ISO formátu a následně vypalte v libovolném programu na CD. A když ještě zvládnete nastavit zavádění operačního systému (boot) z CD mechaniky, máte vyhráno.

Přečtěte si také: Operační systém Linux pod drobnohledem
 

Na stránkách Slaxu si můžete všimnout konfigurátoru distribuce. Pokud vám totiž něco v oné základní verzi chybí, můžete to přidat buď ještě před vypálením do své upravené verze, nebo dodatečně až Live CD spustíte. Určitě se hodí přidat i balíček s českým jazykem nebo oblíbený prohlížeč internetového obsahu. Ale pozor, každým modulem narůstá velikost distribuce. Nemusí se potom už vejít na malé CD a budete muset použít obyčejnou 700MB placku.

Spouštíme Live CD

Když začne načítat počítač operační systém z CD, objeví se nejdřív nabídka „jak Slax spustit“. Hned první je umístěna volba „Slax Graphics mode (KDE)“, která se automaticky aktivuje, pokud se nerozhodnete jinak. Jde o nejběžnější způsob zavedení systému, kdy se do paměti uloží nejdříve jen nejdůležitější data a pro další práci v systému je nutné mít stále CD v mechanice. Nás by mohla zajímat i třetí položka „Slax Copy to RAM“, která zkopíruje celý systém do paměti tak, že už nebude potřeba CD. Tu však zvolte jen v případě, že máte dostatek operační paměti, minimálně 512MB.

Následuje načítání systému. Podle zvoleného způsobu bude chvíli trvat než se dostanete na plochu Linuxu, přeci jen se nenačítá z pevného disku. Pokud máte problémy s obrazem, například se prapodivně rozsype nebo se nastaví nepoužitelné rozlišení, můžete si pomoci a Slax spustit v základním režimu bez specifického ovladače grafické karty (čtvrtá volba – VESA mode).

Již do češtiny přeložené okno složky Control Center prostředí KDE, tentokrát ve verzi 3.5.10 začleněné do Slaxu 6.1.1

Již do češtiny přeložené okno složky Control Center prostředí KDE, tentokrát ve verzi 3.5.10 začleněné do Slaxu 6.1.1

FOTO: mas, Novinky

Jak přidat český jazyk

Slax je v základu vybaven pouze anglickými popisky. Chcete-li s ním komunikovat česky, musíte si ČJ modul přidat, ale nebojte se, jde to velmi jednoduše. Pokud jste tak učinili už při stahování obrazu Live CD, potřebujete se podívat do KDE Menu (obdoba nabídky Start). Tam spusťte Control Center, kde v sekci Regional&Accesibility (poznáte podle vlaječek) přidáte nový jazyk.

Pokud tam není, najděte si na webových stránkách Slaxu modul českého jazyka a klikněte na aktivovat. Vraťte se zpět do Control Center a jazyk v nastavení přidejte. Pro kompletní počeštění prostředí KDE je nutné ještě uživatele odhlásit a znovu přihlásit (přihlášení se provede automaticky), jinak budou české popisky pouze na nově spuštěných programech.

Máme to za sebou

Pokud vás nenastane nějaký nepříjemný problém, můžete se začít s Linuxem sžívat. Možná vás překvapí, jak podobný je Linuxový systém tomu s MS Windows. Slax v kombinaci s prostředím KDE nabízí i pro uživatele okének velmi intuitivní a přátelské rozhraní, a to i ve smyslu integrovaného (předinstalovaného) softwaru.

Najdete zde například IM klienta schopného komunikace přes ICQ, Jabber a ostatní kanály, je zde zahrnut prohlížeč fotografií, program na vypalování CD/DVD, textový editor i prezentační nástroj. V modulech na webu se nachází dokonce i Blender pro práci s 3D grafikou, takže na své si přijde rozhodně každý.

Kopete - univerzální kecálek je základním vybavením distribuce Slax.

Kopete - univerzální kecálek je základním vybavením distribuce Slax.

FOTO: mas, Novinky

Nebojte se experimentovat

Je dobré připomenout, že vše co budete s Linuxem dělat, se nedotkne primárního operačního systému na pevném disku. Live CD běží jen v paměti RAM, nic se neinstaluje. Samozřejmě můžete přistupovat na pevný disk a měnit na něm soubory, musíte tedy umět rozeznat kdy už nejde o operační systém, ale o data na disku. Ale pokud jen měníte nastavení Linuxu, jde o zcela bezpečnou záležitost. V nejhorším případě je nutné počítač restartovat.

Live CD se nepoužívají jen pro seznámení se s Linuxem. Jejich využití sahá mnohem dále, ať už jako nástroj záchrany dat, když původní OS odmítne bootovat, nebo třeba pro otestování nového počítače bez nutnosti instalace operačního systému na disk. A když už vás nic dalšího nenapadá, můžete v něm klidně brouzdat po internetu bez rizika, že vám PC napadnou zlé a zákeřné viry. Vždyť Linux je zatím nejbezpečnější platformou, která díky velké různorodosti není ohrožována, jak to známe od produktů Microsoftu a nově i Applu.